Suxy

Het dorpje Suxy is een oud bedevaartsoord. Vroeger woonden er kolenbranders en houthakkers. Het is gelegen aan de oude heirbaan van Reims naar Keulen en ligt precies in het overgangsgebied tussen de bossen van de Ardennen en het land van de Gaume.
Suxy is nu nog een klein dorpje, het ligt op een kruispunt van wegen in een open stuk in de grote bossen ten zuiden van Neufchâteau, die overgaan in het forêt de Chiny. Het dorp maakt ook onderdeel uit van het stadje Chiny.
De Vierre is een natuurlijke rivier die ontspringt in de Ardeense bossen en door Suxy stroomt, richting Jamoigne. Enkele kilometers voorbij Suxy is de rivier afgedamd: daar wordt het water opgevangen in een bekken en gebruikt voor natuurlijke stroomproductie. De weg naar de dam is een paradijs voor vissers. Even verderop stroomt de Vierrre in de Semois. In de zomer is het een rustige rivier, in de winter voert de Vierre het water af uit de Ardeense bossen en kan uitgroeien tot een brede stroom die de weilanden helemaal onder water zet.
Suxy is een levendig dorpje met een paar honderd inwoners, er zijn twee restaurants en een gezellig dorpscafé met een klein winkeltje.
Qua bouw en architectuur van de huizen heeft Suxy de kenmerken van een Gaums dorp: wit gepleisterde huizen, grote halfronde boerderijpoorten en het woongedeelte en de stallen onder een kap.
De bossen zijn een belangrijke bron van inkomsten: zij leveren eiken- en beukenhout voor de meubelindustrie, sparrenhout voor de papierindustrie en veel kerstbomen komen daar vandaan. Verder is de jacht op reeën, herten en everzwijnen van oudsher een belangrijk element in de streek: de slager in Chiny verkoopt in het seizoen dit voortreffelijk wild.