De Gaume

In het uiterste zuidoosten van de Ardennen, in de Belgische provincie Luxemburg, ligt de landstreek "Le Pays de Gaume" of "De Belgische Provence". Deze streek wordt begrensd door de lijnen van de driehoek Bouillon - Aarlen - Virton en vormt een onderdeel van het oude Lotharingen wat zich in de geschiedenis uitstrekte over België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. Dit komt nu nog over de landsgrenzen tot uitdrukking in de eigen architectuur, taal en cultuur.
De Gaume is ongeveer 1000 km2 groot en omvat 14 gemeenten. Virton wordt beschouwd als het hartje Gaume. Van Oost naar West stroomt de Semois: deze rivier ontspringt bij Aarlen, trekt meanderend langs Jamoigne, Chiny, Herbeumont en Bouillon en mondt uit in de Maas in het Franse Monthermé.
De Gaume heeft een veel zachter klimaat dan de Ardennen. Het gebied wordt van de Ardennen gescheiden door een natuurlijke muur van bossen, die de kou buiten de streek houden. Het klimaat wordt beïnvloed door het Parijse bekken. Door de witte huizen, gele kalksteen en het zachte klimaat, heerst er een warme Zuid Franse sfeer in de Gaume: vandaar ook de naam: "De Belgische Provence". Dit komt het beste tot uitdrukking in Torgny, een plaatsje waar de huizen gedekt zijn met Provençaalse dakpannen en waar de wijngaard van "Clos de la Zolette" bijdraagt aan het warme vakantiegevoel.
De Gaume is een rustig gebied, gekleurd door weiden, bossen, hagen, heggen en holle wegen. Het is een oud landschap waar nog weinig verstoring heeft plaatsvonden. De bewoners hebben grote aandacht voor de natuurlijke producten en verwerken die ook in de plaatselijke keuken.
Het gebied is bij uitstek geschikt voor wandelen, fietsen, vissen en kanoën.
De heirbaan van Reims naar Trier liep langs Florenville. De sporen van de Romeinse aanwezigheid zijn overal nog terug te vinden. De bewoners zijn rustig en vriendelijk en positief ingesteld op contacten met "passanten ". De toeristisch infrastructuur ligt op een goed niveau, maar het is er veel minder druk dan in de Ardennen.
Een verblijf in de Gaume nodigt uit tot genieten van de schoonheid van het aardse landschap en brengt de mens terug in een natuurlijk tempo in balans met de omgeving.

 

Literatuur

ANWB gids: Ardennen en Luxemburg;
ANWB kampioen, januari 1999 - jaargang 114, nr. 1: " Met open dak door de Belgische Provence, in het zuiden van de Ardennen |"
Informatie op de streekkaart: Chiny sur Semois - Suxy sur Vierre