Vakantie in de Gaume    
De VVV op de marktplaats in Florenville heeft een tweetalige (gratis) streekgids met allerlei streekbeschrijvingen en verwijzingen naar attracties. Daarin staan ook de "spelregels" die gelden tussen de vissers en de kanoërs. Het is belangrijk om goed op de hoogte zijn van deze afspraken als u een van deze sporten beoefent.
     
Wandelen    
De Gaume nodigt u uit om uit te rusten en te genieten van een prachtige natuurlijke omgeving. Het is een wandelgebied bij uitstek. In het toeristisch bureau in Florenville vindt u kaarten op schaal 1/ 25 000 waar wandelingen op uitgezet zijn en waar veel interessante informatie over de streek in is opgenomen:
Florenville - la Cuisine -Martue
Izel - Jamoigne
Florenville
Chiny sur Semois.
Deze wandelingen gaan niet over de privé terreinen waar wandelen niet is toegestaan.
Er is ook een wandelgids die een route van plaats tot plaats beschrijft.
     
Fietsen    
De wegen zijn niet bijzonder steil, maar wel flink glooiend. Een bergverzet kan zeker goede diensten bewijzen. Er zijn fietsen te huur in Florenville: het gaat dan meestal om terrein-fietsen. Voor de Velo Tout Terrain (VTT) zijn ook speciale wegen uitgezet.
     
Kanoën    
Kan op de Vierre en op de Semois. In Chiny zijn kano's te huur. Een van de oudste toeristische attracties in de streek is een platbodem die gevaren wordt van Chiny naar La Cuisine.
     
Zwemmen    
Tijdens de zomer wordt er op verschillende plaatsen gezwommen in het natuurlijke water van de Semois. In Chiny, bij de brug, zijn er ligweides en een openbare barbecue. In Florenville en Jamoigne is er een zwembad.
     
Vissen    
De streek is van oudsher een bekend vissersparadijs. Er wordt streng gecontroleerd op de benodigde vergunningen. Zowel in het dorp als bij de VVV is hierover informatie te krijgen.
Jagen    
Is aan strenge regels onderworpen.
     
Vogels en planten    
De natuur is er zeer verscheiden. De oude weilanden - omringd door hagen en heggen waar weinig op bemest is - bieden een grote verscheidenheid aan planten.
Bij het huis is er altijd wel wat aan vogels te zien. Jarenlang had de waterspreeuw zijn onderkomen vlak bij het dammetje van de oude watermolen. Daar huist ook de gele kwik en de ijsvogel.
In de eikenboom broedt de kramsvogel. De gekraagde roodstaart heeft zijn nest in de buurt. De appelvink komt nu en dan op bezoek. Een zeer witte buizerdsoort is altijd in de buurt. Evenals de havik en de sperwer. De uiterwaarden van de Vierre zijn ruig en onbegaanbaar.
Tussen Neufchâteau en Suxy broedt de zwarte ooievaar. De exacte verblijfplaats is een goed bewaard geheim. In een gedeelte van het bos van Chiny bevindt zich het natuurreservaat: "La Vague de Gomhets", een bijzonder moerassig natuurgebied.
     
Winkelen    
De echte grote winkelstad is Luxemburg. Florenville, Aarlen, Virton etc. zijn leuke marktplaatsen. De Franse sfeer is te vinden in Charleville Meziere en Sedan. Een dagtocht naar Metz en Chartres met de wereldberoemde kathedralen is goed te doen.
In België zijn de meeste middenstanders ook op zondagmorgen open. Verse broodjes en vleeswaren zijn volop in Chiny verkrijgbaar. In Florenville en Jamoigne zijn ook de warenhuizen ( Delhaize, Intermarché) open op zondag.
     
Steden, Kerken, Musea en festiviteiten  

De grootste steden in de buurt zijn de oude vestingsteden Luxemburg en Sedan. Uit het Noord-Franse landschap rijst zeer verrassend de vroeg gotische veldkathedraal in het kleine bedevaartsoord Avioth. Even verderop ligt het over ophaalbruggen toegankelijke versterkte militaire bolwerk Montmédy.
De ruines van de abdij van Orval en de oude heemtuin zijn een bezoek waard. Het tripel bier wat de paters van deze abdij hier brouwen is van hoge gisting en smaakt zeer bijzonder.!!
Het Romeins museum in Virton, het biermuseum in Stenay, de resten van de Maginotlinie: er is veel te zien en er valt veel te ontdekken.
De middeleeuwse feesten in het kasteel van Bouillon en het straatfestival van Chassepierre, de derde week van augustus, zijn een belevenis, zowel voor kinderen als voor volwassenen.